Ahli Parlimen
Pengerang

Dato’ Sri Azalina binti Othman Said

Ahli Parlimen P.157 Pengerang

Profil

Dato’ Sri Azalina Dato’ Othman Said dilahirkan di Johor Bahru pada 31 Disember 1963. Beliau menghabiskan tahun-tahun awalnya di Pulau Pinang di mana beliau menerima pendidikan awal di sekolah rendah Convent Green Lane School; dan seterusnya Beliau berpindah ke MGS Kuantan dan MGS Kuala Lumpur untuk menerima pendidikan di peringkat sekolah menengah.

Dato’ Sri Azalina memulakan pendidikan tinggi di Institut Teknologi Mara (ITM), dimana sekarang dikenali sebagai UiTM, dengan mengambil jurusan Diploma Awam Pentadbiran (DPA). Setelah menamatkan pengajian di ITM, beliau melanjutkan pelajaran di peringkat Ijazah Sarjana Muda di dalam jurusan Undang-undang di Universiti Tanah Melayu (1984-1988) kini dikenali sebagai Universiti Malaya dan lulus serta menerima Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian). Beliau kemudian melanjutkan pelajarannya di London School of Economics and Political Science, di United Kingdom dan lulus dengan Master of Laws (LLM) pada tahun 1990.

Beliau memulakan kerjayanya di Malaysia sebagai pembantu undang-undang di firma guaman Tetuan Raja Darryl & Loh (1988–1989, 1991–1994). Setelah memperoleh beberapa pengalaman undang-undang, beliau menjadi rakan sekutu di Firma guaman Azalina Chan & Chia (1994–2001) dan bersama Tetuan Skine (2001–2002). Pada tahun 2002, beliau menjalin kerjasama dengan Tetuan Zaid Ibrahim & Co [2002–2004].

Sebelum memasuki arena politik, Dato’ Sri Azalina merupakan salah seorang penceramah di sebuah rancangan temu bual di televisyen seperti Lidah Pengarang di ASTRO dan DATELINE di NTV 7 yang merangkumi topik-topik seperti isu politik, ekonomi dan sosial.

Dato’Sri Azalina memulakan kerjaya politiknya sebagai anggota United Malays National Organisation (UMNO), parti komponen utama gabungan pemerintah Barisan Nasional dan kini beliau merupakan Ketua Bahagian dan Ahli Parlimen di kawasan Pengerang, Johor.

Dato’ Sri Azalina pertama kali ditugaskan sebagai Menteri Kabinet untuk Kementerian Belia dan Sukan sebelum dilantik sebagai Menteri Pelancongan. Di Kabinet sebelumnya, beliau berkhidmat sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam bidang Perundangan dan Hal Ehwal Parlimen.

Hari ini Dato’ Sri Azalina terus melayani kawasan pilihannya untuk penggal keempat setelah memenangi kerusi parlimennya pada pilihan raya umum ke-14 (2018). Dan pada masa yang sama juga beliau kembali dalam praktik undang-undang dan baru-baru ini menjadi rakan kongsi di Azalina and Associates.

Pendidikan Tinggi

  • Diploma Pentadbiran Awam (DPA), Universiti Teknologi Mara (UiTM)
  • Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) (Kepujian), Universiti Malaya (Lulus pada tahun 1988)
  • Sarjana Undang-Undang (LLM), London School of Economics and Science (Lulus pada tahun 1990)
  • Kursus Eksekutif dan Kepimpinan di Abad ke-21, Kennedy School Government, Harvard University (2014)

Kerjaya Undang-undang

  • Pembantu Undang-Undang – Tetuan Raja Darryl & Loh (1988–1989, 1991–1994)
  • Rakan Bersekutu – Azalina Chan & Chia (1994–2001)
  • Rakan kongsi – Tetuan Skrine (2001–2002)
  • Rakan kongsi – Tetuan Zaid Ibrahim & Co (2002–2004)
  • Rakan kongsi – Azalina & Associates (2018-sekarang)
Menu